Környezetvédelem

A környezetvédelem jelentősége

 

A kutatások szerint az emberek többségét a környezetvédelem kérdése csak akkor érdekli igazán, ha valami katasztrófa történik, vagy a lakóhelyükön olyan gyár, üzem működik, amely jelentős veszélyt, terhelést jelent az életükre, környezetükre.Ez vezet oda, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy egy-egy ember önmagában elenyésző kis porszem, ugyan mit tehet a környezetéért. Pedig ha 100 vagy 1000 ember mondja ezt egy településen, az már nagyon sokat nyom a latban. Cseppből áll a tenger.

„Ma már tudjuk, hogy az emberiség bolygóra gyakorolt hatása igen drasztikus, és nemcsak egyes fajok eltűnését vonja maga után, hanem az emberek jóléte és egészsége a tét. Ezért különösen fontos megértenünk tetteink következményeit, és együtt megtalálnunk a megoldásokat arra, hogy hogyan tudunk egy élhető, fenntartható jövő felé elmozdulni. Ebből a folyamatból mindannyiunknak ki kell vennie a részét.” – áll a WWF Magyarország (Környezetvédelmi Világalap) közleményében.

A fenti idézet jelenti egyben a 3E – Együtt az Egységben Egyesület környezetvédelmi programjának alapkövét.

A környezetvédelem egy gyűjtőfogalom, több részből áll, egyrészt a természeti környezet védelméből (természetvédelem) és az épített környezet védelméből (pl. városvédelem). Időnként megfogalmazódik, hogy hol van itt az ember. Erre azzal lehet válaszolni, hogy az épített környezet az emberi élet kerete, a természet, az élet feltétele.A környezetvédelem a jelen és a jövő nemzedékek életének, egészségének és életkörülményeinek védelmét szolgálja. Ezt felismerve nyilvánvalóvá válik, hogy miért központi kérdés a környezetvédelem, még egy olyan kisvárosban is, mint Tiszavasvári.

Az elkövetkező napokban, hetekben témakörökbe szedve fogjuk részleteiben bemutatni az Egyesület programját, elképzeléseit a környezetvédelem terén. Ezzel kapcsolatban is minden építő kritikát, észrevételt, javaslatot szívesen várunk és megköszönünk, hiszen az Önök véleményének és álláspontjának érvényre juttatása nélkül senki sem képviselheti hitelesen az Önök érdekeit.